Adela Ećimović, prof.
adela.ecimovic@gmail.com

Švedski jezik nije onako težak kako ga često nepravedno optužuju. Izgovor je nama neobičan, ali gramatika je prilično jednostavna. Onoliko koliko gramatika to može biti. Glagoli su u svim licima isti, tako da je umjesto šest oblika potrebno naučiti samo jedan. Već zbog toga švedski stvara šest puta manje problema! Brinu vas padeži? Nema potrebe, jer ih nema. Brojeve ne zbrajaju kao Francuzi, niti okreću kao Nijemci, brojat ćete onako kako ste navikli. Ali naravno, nećete učiti švedski jezik samo zato što ste čuli da mu gramatika nije strašna. Mnogo je razloga zašto učiti švedski a neki od njih su i upoznavanje sa zanimljivom švedskom kulturom i običajima:

  • Šveđani obožavaju kavu

Šveđani obožavaju kavu, o čemu govori i podatak da prosječni stanovnik popije 7,3 kg kave godišnje, dok je prosjek EU-a oko 4,8 kilograma. Ritual ispijanja kave koji uključuje ispijanje tog dragocjenog pića s prijateljima, obitelji ili kolegama zovu fika. Većina stanovnika Švedske barem jednom dnevno odmori uz šalicu kave i malo razgovora.

  • Stajanje u redu

Ubacivanje preko reda i guranje nije običaj u Švedskoj. Tamo ljudi uredno stoje u redovima, a najčešće dobiju i broj, nešto kao u našim bankama. Na taj način se izbjegavaju potencijalne neugodnosti jer svi točno znaju kada je njihov red.

  • Hrana u tubi

Hrvati imaju majonezu i senf u tubi, ali Šveđani imaju i sir u tubi, kavijar u tubi i zapravo puno vrsta hrane, što je jedna od stvari koja iznenadi mnoge kada prvi put dođu u njihovu zemlju.

  • Državni monopol nad alkoholom

U kafićima i restoranima možete normalno piti alkohol, ali ako ga želite uživati u privatnosti svog doma, jedina legalna opcija jest kupnja alkohola u trgovini u vlasništvu države (Systembolaget). U tim trgovinama alkohol možete kupiti ako ste stariji od 20 godina, dok restorani, klubovi i kafići poslužuju alkoholna pića gostima s navršenih 18 godina. Osim toga, zakonom su zabranjene akcije na alkoholna pića.

  • Šveđani obožavaju biti vani

Šveđani obožavaju biti u prirodi, bez obzira je li hladno ili nije, a država potiče takve aktivnosti zakonom o javnom pristupu koji svima daje mogućnost da uživaju u prirodi. Zakon se odnosi čak i na to da možete slobodno prelaziti preko privatnih područja, kampirati gdje želite i brati gljive i bobice, no uz obavezu da štite floru i faunu te tuđe vlasništvo.

  • Lagom – društveni kod života

Lagom je termin koji je neprevediv u cijelosti jer označava društveni kod ponašanja u Švedskoj, a u slobodnom prijevodu bismo ga opisali kao taman. Termin lagom odnosi se zapravo na način života u kojem ne treba imati ni previše ni premalo, bilo u materijalnom ili nekom drugom smislu, nego se sve radi s mjerom, pa čak i kod izražavanja emocija.

  • Budite točni

Šveđani cijene točnost i nikako nije im prihvatljiva vaša „akademska četvrt“ na koju se brojni vade kasneći 15 minuta. Sastanci počinju bez vas, vlakovi voze bez vas i ako kasnite, teško ćete se uklopiti u švedsko društvo.

  • Tate kao aktivni roditelji

Šveđani su među vodećim zemljama po pitanju ravnopravnosti spolova pa tako ne čudi što jako puno tata ostaje kod kuće i odgaja djecu. U Švedskoj plaćeni rodiljni dopust traje 480 dana, a mogu ga podjednako iskoristiti oba roditelja.

  • Reciklirajte

Šveđani vole recikliranje i potiču vas na ponovno korištenje apsolutno svih materijala. Nevjerojatno je da se gotovo 99% otpada iz domaćinstava reciklira, čime je po razini recikliranja prva zemlja na svijetu. Reciklažne stanice nalaze na maksimalno 300 metara od bilo koje kuće, apoteke prihvaćaju višak starih lijekova, a vrećice obavezno koriste više puta. Ionako će vam ih naplatiti u trgovini, a cijene u Švedskoj nisu male.

  • Književnik Palmotić posvetio ep švedskoj kraljici

Hrvatski književnik Junije Palmotić posvetio je švedskoj kraljici Kristini svoj ep “Kristijada”.[3] U okviru Skandinavije, Švedska je u 20. stoljeću, Hrvatima bila najviše prijateljska.

Stockholm